Sunday, July 1, 2018

Ikan masak ampap


Macam-macam version ada. Tapi yang ni cara saya, ikut cara mama saya masak :) 


Bahan-bahan:

1) Ikan basung (6 - 7 ekor)
2) Kunyit hidup (sebesar ibu jari)
3) Halia (sebesar ibu jari)
4) Asam jawa
5) Garam & ajinomoto
6) Air secukupnya

Cara memasak:

1) Masukkan ikan basung yang telah dibersihkan ke dalam kuali
2) Campurkan sekali halia dan kunyit hidup yang telah dibersihkan dan ditumbuk kasar
3) Letakkan air secukupnya, sehingga paras melitupi kuantiti ikan
4) Pasang api sederhana besar
5) Biarkan sehingga air surut
6) Tambahkan jus asam jawa 
7) Biarkan air surut sedikit
8) Tambahkan garam dan ajinomoto
9) Sebenarnya tambah cili padi pun okay, ikut selera (*optional)
10) Tunggu sehingga air surut
11) Boleh dihidangkan





Hasilnya!

No comments:

Post a Comment